Nasza firma

Od początku powstania, czyli od roku 1984 produkujemy i pracujemy jako firma rodzinna, która przez lata z małego lokalnego zakładu stała się przedsiębiorstwem rozpoznawalnym na rynku krajowym i zagranicznym. Nasz sukces to ludzie, którzy są z nami. Tworzą i potrafią połączyć produkcję tradycyjnych wyrobów cukierniczych z nowoczesnymi maszynami i automatyzacją procesów produkcji.

Rozwijamy się dynamicznie, zatrudniamy wysoko wykwalifikowanych pracowników, których kolejne pokolenia zasilają nasze szeregi. Dzięki naszemu aktywnemu uczestnictwu w targach zagranicznych, inwestujemy w najnowsze rozwiązania technologiczne i maszyny, które zapewniają powtarzalność produkcji tworząc jej wysoką jakość.

Jesteśmy firmą stabilną, działającą na rynku krajowym i międzynarodowym. Nasza odpowiedzialność za jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów jest potwierdzona posiadanymi międzynarodowymi certyfikatami BRC, Halal, KAT oraz zadowoleniem naszych klientów.

Zobacz historię firmy

2020

zmiana nazwy firmy na BRZEŚĆ Sipa sp.j.

2018

rozpoczęcie produkcji ptysi oraz bezików w piecu tunelowym

2016

zakończenie procesu pełnej automatyzacji linii poprzez zakup robota paletyzującego zbierającego zapakowane produkty w kartonikach z trzech linii pakujących

2015

zakup kartoniarek zbierających torebki i układanie ich w opakowania zbiorcze

2014

zakup drugiej linii do produkcji ciast parzonych, oraz poszerzenie asortymentu o produkcję słomki fitness zwanej dzisiaj słomką pełną nasion

2011

rozpoczęcie produkcji wyrobów z ciasta parzonego na nowej linii do produkcji słomek ptysiowych, w pełni zautomatyzowanym procesem podawania surowców, wybijania i podawania jaj do produkcji, mieszania, zaparzania i chłodzenia ciasta wraz z pakowaniem wyrobów w torebki

2009

rozpoczęcie budowy nowego budynku produkcyjnego o powierzchni ponad 5 tyś m²

2008

rozbudowa firmy do wielkości 1700 m²

2007

zmiana nazwy firmy na „Brześć” sp.j. Zakład Piekarniczo Cukierniczy Wiesław Sipa i wspólnicy, poszerzenie asortymentu o produkcję słomki ptysiowej z cukrem i cynamonem

2004

kupno działek przylegających do firmy i powiększenie areału do ponad 2 ha

1999

poszerzenie asortymentu o produkcję słomki ptysiowej z cukrem i groszku ptysiowego

1995

poszerzenie asortymentu o produkcję rogalików z kremem waniliowym i ciastek kruchych

1994

dalsza rozbudowa zakładu, budowa magazynu surowców, zewnętrznych magazynów opakowań, warsztatów i głównego wejścia z zapleczem socjalnym

1992

poszerzenie asortymentu o ciasta drożdżowe, makowce, drożdżówki, pączki, babki piaskowe, nadziewane ptysie i gniazdka z ciasta parzonego

1990

zakup kompletnej linii do produkcji rogalików i ciastek francuskich

1984

rozpoczęcie produkcji paluszków słonych, murzynków, rurek z kremem, wafli i kubków waflowych do lodów

1983

budowa 460 m² piętrowego zakładu produkcyjnego

1982

zakup 5 600 m² działki w Brześciu Kujawskim